Edgar Rice Burroughs

Edgar Rice Burroughs

Edgar Rice Burroughs (1. syyskuuta 1875 Chicago – 19. maaliskuuta 1950 Encino, Kalifornia) oli yhdysvaltalainen kirjailija, joka tunnetaan erityisesti Tarzan- ja Mars-kirjasarjoistaan.

Burroughs kävi koulunsa paikallisissa kouluissa. Chicagon influenssaepidemian aikaan vuonna 1891 hän vietti puoli vuotta veljensä maatilalla Idahossa. Burroughs valmistui Michiganin sotilasakatemiasta vuonna 1895, ja pyrki West Pointiin, jonka pääsykokeita hän ei kuitenkaan läpäissyt. Hän oli sen jälkeen jonkin aikaa värvättynä sotilaana, mutta vapautettiin palveluksesta kun hänellä oli todettu sydänvaivoja.

Tämän jälkeen Burroughs teki sekalaisia töitä, ja vuonna 1899 hän siirtyi työskentelemään isänsä yritykseen. Seuraavan vuonna hän meni naimisiin Emma Centennia Hulbertin kanssa. Vuonna 1904 Burroughs jätti vakituisen työnsä ja hankki usean vuoden ajan elantonsa erilaisissa kehnosti palkatuissa töissä, aluksi Idahossa ja sitten Chicagossa. Vuonna 1911 Burroughs ryhtyi kirjoittamaan tarinoita tutustuttuaan pulp-lehtien tarjontaan ja päätettyään, että hän pystyisi itse kirjoittamaan viihdyttävämpiä kertomuksia. Tuottelias Burroughs menestyi kirjoittamillaan tarinoilla hyvin. Vuonna 1912 hän julkaisi kuuluisimman teoksensa, Tarzan, apinoiden kuningas.

Burroughs oli yksi tuotteistamisen edelläkävijöistä. Hän ymmärsi jo varhain Tarzanin kaupalliset mahdollisuudetlähde? ja pyrki tarjoamaan hahmonsa yleisölle useiden eri viestimien kautta. Vuonna 1923 hän perusti verotussyistä oman yhtiön, Edgar Rice Burroughs Inc:n, joka ryhtyi julkaisemaan hänen kirjojaan.

Pearl Harborin hyökkäyksen aikoihin Burroughs asui Havaijilla, ja pyysi päästä sotakirjeenvaihtajaksi. Vuosina 1942 – 1945 hän toimi sotakirjeenvaihtajana Tyynellämerellä ylpeillen olevansa maailman vanhin lajissaan.

(Mukaan Wikipedia.Automaattinen kuvan. Sukupuoli: Mies)

Käsikirjoittaja:

  • Tarzanin legenda (The Legend of Tarzan)
    2016, Yhdysvallat, Suomi release: 8 heinäkuu 2016
  • Tarzan 3D
    2013, Suomi release: määrittelemätön
  • John Carter
    2012, USA, Suomi release: 9 maaliskuu 2012

Kollegat ammunta:

Walt Disney Pictures Lynn Collins Jerry Bruckheimer Films Willem Dafoe Pixar Animation Studios Ciarán Hinds Andrew Stanton Andrew Stanton James Purefoy Bryan Cranston Taylor Kitsch Michael Chabon Constantin Film Produktion Reinhard Klooss Reinhard Klooss Ambient Entertainment GmbH Robert Capron Spencer Locke Kellan Lutz Jaime Ray Newman Mark Deklin Samuel L. Jackson David Yates Christoph Waltz Stuart Beattie Dark Horse Entertainment John Collee Alexander Skarsgård Craig Brewer Margot Robbie Adam Cozad

Arkki: Edgar Rice Burroughs Elokuvat Kiao: 3

elokuvat.kiao.net Kaikki elokuvat video