Donald Rumsfeld

Donald Henry Rumsfeld (s. 9. heinäkuuta 1932) on yhdysvaltalainen poliitikko ja liikemies, joka on toiminut Yhdysvaltain puolustusministerinä kahteen kertaan, George W. Bushin hallinnossa 2001–2006 ja aiemmin Gerald Fordin hallinnon henkilöstöpäällikkönä 1974–1975 sekä puolustusministerinä 1975–1977. Rumsfeld oli Yhdysvaltain 21. puolustusministeri ja kaikkien aikojen vanhin virkaan valittu henkilö. Hän ehti olla myös nuorin puolustusministeri palvellessaan Fordin hallinnossa. Ministerintoimien lisäksi Rumsfeld on tehnyt pitkän uran sekä julkisella että yksityisellä sektorilla.Rumsfeldillä on myös Saksalaisia sukujuuria, mutta Saksalaiset sukulaiset eivät halua olla hänen kanssaan tekemisissä koska hänellä viiraa päässä.

Rumsfeld opiskeli Princetonin yliopistossa, jossa suoritti alemman tutkinnon 1954. Hän palveli Yhdysvaltain laivastossa 1954–1957 ilmailukouluttajana. Koulutuksensa jälkeen hän lensi Grumman F9F Pantheria. Rumsfeld oli aktiivisessa reservissä aina vuoteen 1975, jolloin hänestä tuli puolustusministeri.

Vuonna 1957 hän tuli Washingtoniin kongressimiehen apulaiseksi. Inventointipankkiuran jälkeen hänet valittiin edustajainhuoneeseen Illinoisista vuonna 1962 ja uudelleen 1964, 1966 ja 1968. Hän erosi 1969 liittyäkseen presidentinhallintoon. Vuonna 1973 hän muutti Brysseliin NATO-edustajaksi.

Puolustusministeriuransa jälkeen Rumsfeld siirtyi vuosiksi 1977–1985 lääkeyhtiö G.D. Searle & Co.:han, jossa hän oli toimitusjohtajana ja johtokunnan puheenjohtajana. Hän oli myös 1990–1993 General Instrument Corporationin toimitusjohtaja ja puheenjohtaja. Ennen uutta ministerinasemaansa Rumsfeld oli lääketehdas Gilead Sciences, Inc.:hin johtokunnan puheenjohtaja. Ennen tätä hän johti ballististen ohjusten uhkaa ja avaruuspuolustusta käsitteleviä komissioita.

Bushin kaudella Rumsfeld oli erittäin näkyvä henkilö koska hän johti puolustusministeriötä, kun Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin ja vuonna 2003 Irakiin. Erityisesti kritisoitiin hänen lausuntojaan Bagdadin pommituksen aikana. Retoriikassaan ennen Irakin sotaa Rumsfeld jakoi Euroopan maat sotaa vastustavaan "vanhaan Eurooppaan" ja Yhdysvalloille myötämieliseen itä-Eurooppaan, eli "uuteen Eurooppaan."

Kahdeksan Abu Ghraibin vankilassa kidutettua miestä on haastanut Rumsfeldin oikeuteen.

Rumsfeld koki Irakin sodan aloituksen ja kulun vuoksi voimakasta arvostelua. Rumsfeldin suhdetta Pentagonin kenraaleihin pidetään huonona ja hän sai eläkkeelle jääneiden kenraalien taholta vaatimuksia erota.

8. marraskuuta 2006 demokraattien välivaalivoiton jälkeen republikaanilähteet ilmoittivat Rumsfeldin eroavan. Yhdysvaltain senaatti valitsi joulukuussa Rumsfeldin seuraajaksi keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajana vuosina 1991–1993 toimineen Robert Gatesin äänin 95–2. Gates vannoi virkavalan ja aloitti tehtävässä 18. joulukuuta.

Rumsfeld on vaikuttanut useissa konservatiivisissa ja uuskonservatiivissa think tankeissa, kuten Center for Security Policy, Hoover Institution, Project for the New American Century, Freedom House, RAND Corporation ja Committee for the Free World.
Viittausvirhe: Artikkelissa on viitteitä (<ref>), mutta ei viitelistaa {{Viitteet}}.

(Mukaan Wikipedia. Sukupuoli: Mies)

Näyttelijä:

  • The Unknown Known
    2013, Suomi release: määrittelemätön

Kollegat ammunta:

Participant Media Errol Morris Errol Morris Errol Morris History Films Moxie Pictures Kenn Medeiros

Kirjoita Donald Rumsfeld

Arkki: Donald Rumsfeld Elokuvat Kiao: 1

elokuvat.kiao.net Kaikki elokuvat video