Roald Dahl

Roald Dahl

Roald Dahl (13. syyskuuta 1916 – 23. marraskuuta 1990) oli Britanniassa norjalaisille vanhemmille syntynyt kirjailija. Hänen isänsä Harald, ja hänen vanhempi siskonsa Astri kuoli, kun Roald oli vasta kolmivuotias. Hän kirjoitti sekä lapsille että aikuisille. Hänet tunnetaan humoristisesta tyylistään. Roaldin vanhin tytär, Olivia, kuoli tuhkarokon aiheuttamaan aivotulehdukseen. Roaldin neljäkuukautiselle pojalle, Theolle tuli aivovaurio tapahtuneen jälkeen.

Dahl kirjoitti aikuisille muun muassa kauhu- ja eroottissävytteisiä novelleja sekä muistelmia kokemuksistaan sotilaslentäjänä (Yksin lentoon). Dahl palveli toisessa maailmansodassa Afrikassa hävittäjälentäjänä, ja hän saavutti 5,5 ilmavoittoa, kaikki Hawker Hurricane -hävittäjillä. Suosionsa huippuvuosina hän sai teksteistään suuria palkkioita.

Lapsille suunnatuissa tarinoissa lapset ovat neuvokkaita ja aikuiset yleensä kamalia. Teoksissa on paljon mustaa huumoria ja joskus väkivaltaa. Se voi olla syynä siihen, että osa lastenkirjoista suomennettiin vasta 20 vuotta niiden ilmestymisestä.

Lastenkirjat Iso kiltti jättiläinen ja Jali ja suklaatehdas (Charlie and the Chocolate Factory, 1964) on sovitettu näyttämölle. Lisäksi Dahl laati käsikirjoituksen lastenelokuvaan Chitty Chitty Bang Bang ja James Bond -elokuvaan Elät vain kahdesti. Monia Dahlin lastenkirjoja on sovitettu elokuvaksi, esimerkkeinä Kuka pelkää noitia, Matilda sekä Jali ja suklaatehdas.

Dahl oli 1953–83 eli yhteensä 30 vuotta naimisissa yhdysvaltalaisen näyttelijän Patricia Nealin kanssa, ja he saivat viisi lasta. Dahl kuoli vuonna 1990 leukemiaan.

(Mukaan Wikipedia.Automaattinen kuvan. Sukupuoli: Mies)

Käsikirjoittaja:


Kollegat ammunta:

Meryl Streep Owen Wilson Willem Dafoe Jason Schwartzman Bill Murray George Clooney Wes Anderson Wes Anderson Rebecca Hall Walt Disney Pictures Walden Media Steven Spielberg Bill Hader Amblin Entertainment Jemaine Clement Mark Rylance Melissa Mathison

Arkki: Roald Dahl Elokuvat Kiao: 2

elokuvat.kiao.net Kaikki elokuvat video