Elmore Leonard

Elmore John Leonard Jr. (11. lokakuuta 1925 New Orleans, Louisiana – 20. elokuuta 2013 Detroit) oli yhdysvaltalainen romaanikirjailija ja käsikirjoittaja.

Elmore Leonard syntyi New Orleansissa, mutta muutti perheineen vuonna 1934 Detroitiin, jonne monet hänen kirjoistaan sijoittuvat. Leonard valmistui lukiosta (University of Detroit Jesuit High School) vuonna 1943. Koulun jälkeen hän liittyi merivoimiin ja palveli kolme vuotta eteläisellä Tyynellämerellä laivaston rakennusjoukoissa. Armeijapalveluksen jälkeen vuonna 1946 Leonard aloitti opinnot yliopistossa (University of Detroit). Opiskeluaikoinaan hän alkoi kirjoittaa vakavissaan ja lähetellä novellejaan kilpailuihin ja lehtiin. Leonard valmistui yliopistosta vuonna 1950 suoritettuaan tutkinnot englannin kielestä ja filosofiasta. Jonkin aikaa valmistumisensa jälkeen hän aloitti työt mainostoimistossa, jossa työskenteli useita vuosia jatkaen tarinoiden kirjoittamista työn ohella. Hän aloitti kirjoittamisen lännenkertomuksilla, mutta siirtyi myöhemmin rikoskirjallisuuden pariin.

Leonard tunnetaan letkeän humoristisista, mutta silti realistisista rikosjutuistaan, joissa on vahva dialogi. Monista hänen romaaneistaan on tehty elokuvasovituksia, eräinä tunnettuina esimerkkeinä Get Shorty – hyvä pätkä, Mieletön juttu ja Jackie Brown. Leonardin Mieletön juttu -romaanin ja sen elokuvasovituksen pohjalta tehtyä televisiosarjaa Karen Sisco on esitetty Suomessa MTV3-kanavalla.

Myös Elmore Leonardin poika Peter Leonard on kirjailija ja entinen mainosmies. Häneltä on julkaistu suomeksi rikosromaanit Ihmismetsällä ja Luota minuun.

  1. ↑ Elmore Leonard, crime novelist, dies aged 87 20.8.2013. BBC News. Viitattu 20.8.2013.

(Mukaan Wikipedia. Sukupuoli: Mies)

Käsikirjoittaja:

  • Jackie Brown
    1997, Suomi release: määrittelemätön
  • Life of Crime
    2013, Suomi release: määrittelemätön

Kollegat ammunta:

Isla Fisher Jennifer Aniston Mark Boone Junior Tim Robbins Will Forte John Hawkes Gotham Group yasiin bey Dnaiel Schechter Abbolita Productions Starstream Entertainment Venture Forth Samuel L. Jackson Quentin Tarantino Quentin Tarantino Lawrence Bender Productions A Band Apart Miramax Robert Forster Pam Grier Bridget Fonda

Arkki: Elmore Leonard Elokuvat Kiao: 2

elokuvat.kiao.net Kaikki elokuvat video