Rudyard Kipling

Joseph Rudyard Kipling (30. joulukuuta 1865 Bombay, Brittiläinen Intia – 18. tammikuuta 1936 Lontoo, Britannia) oli brittiläinen kirjailija, runoilija, novellisti ja toimittaja. Hänet tunnetaan parhaiten lastenkirjastaan Viidakkokirja (1894) ja Intiaan sijoittuvasta vakoiluromaanistaan Kim (1901).

Kiplingin jälkeensä jättämä tuotanto on laaja ja monipuolinen. Häntä on kutsuttu yhdeksi novellitaiteen suurista uudistajista. Novelleista yksi tunnetuimmista lienee The Man Who Would Be King (1888), joka tunnetaan myös vuonna 1975 tehdystä filmatisoinnistaan. Tunnettuja Kiplingin runoja ovat Mandalay (1890), Gunga Din (1890), Valkoisen miehen taakka ("The White Man's Burden") (1899) ja Jos— ("If—") (1910). Kipling tunnetaan erityisesti englanninkielisessä maailmassa yhtenä lastenkirjallisuuden suurista nimistä ja lahjakkaana tarinankertojana. Kiplingin Lasten- ja nuorisokirjallisuuden tuotannon keskeisiä teoksia ovat myös Norsunlapsi ("The Elephant's Child") ja Meren urhoja ("Captains Courageous"), joka filmatisoitiin vuonna 1937.

Kipling sai ensimmäisenä englanninkielisenä kirjailijana Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1907. Hän on yhä edelleen nuorin palkinnon koskaan saanut kirjailija.

Kipling muistetaan myös vankkana Brittiläisen imperiumin ja imperialismin tukijana. Maailmankatsomukseltaan hän oli konservatiivinen ja isänmaallinen britti, joka puolusti Brittiläisen kansainyhteisön kokonaisuutta ja vastusti bolševismia. Esimerkiksi hän ei kannattanut Irlannin itsehallintoa (Home Rule) ja tuki voimakkaasti maansa osallistumista ensimmäiseen maailmansotaan. Kiplingille tarjottiin Brittiläisen imperiumin ritarin arvoa, mutta hän kieltäytyi.

  1. ↑ Rutherford, Andrew (1987). General Preface to the Editions of Rudyard Kipling, in "Puck of Pook's Hill and Rewards and Fairies", by Rudyard Kipling. Oxford University Press. ISBN 0-19-282575-5
  2. ↑ Rutherford, Andrew (1987). Introduction to the Oxford World's Classics edition of "Plain Tales from the Hills", by Rudyard Kipling. Oxford University Press. ISBN 0-19-281652-7
  3. ↑ The Nobel Prize in Literature 1907 (elämänkerta, julkaisuluettelo ja palkinnon myöntämispuhe) The Official Web Site of the Nobel Foundation. (englanniksi)
  4. ↑ Youngest Nobel Laureates in their respective Nobel Prize areas The Official Web Site of the Nobel Foundation. Viitattu 25.7.2012. (englanniksi)

(Mukaan Wikipedia. Sukupuoli: Mies)

Käsikirjoittaja:

  • The Jungle Book
    1967, Suomi release: määrittelemätön
  • Viidakkokirja (The Jungle Book)
    2016, Yhdysvallat, Suomi release: 15 huhtikuu 2016

Kollegat ammunta:

Scarlett Johansson Idris Elba Walt Disney Pictures Jon Favreau Jon Favreau Bill Murray Justin Marks Giancarlo Esposito Christopher Walken Neel Sethi Walt Disney Pictures Phil Harris Sebastian Cabot Bruce Reitherman George Sanders Wolfgang Reitherman Larry Clemmons Ralph Wright Ken Anderson Vance Gerry

Arkki: Rudyard Kipling Elokuvat Kiao: 2

elokuvat.kiao.net Kaikki elokuvat video