Steve Ditko

Steve Ditko (s. 2. marraskuuta 1927 Johnstownissa, Pennsylvaniassa) on tunnettu sarjakuvapiirtäjä ja kirjoittaja joka parhaiten tunnetaan Hämähäkkimiehen toisena luojana Stan Leen ohella. Hän opiskeli Cartoonists and Illustrators Schoolissa New Yorkissa opettajananaan Jerry Robinson ja aloitti sarjakuvien piirtämisen vuonna 1953. Alun alkaen hän työskenteli Charton Comicsille tehden tieteiskirjallisuus, kauhu ja mysteeritarinoita. Myöhemmin 1950-luvulla hän alkoi työskennellä Atlas Comicsille Marvel Comicsin edeltäjälle.

Hän loi Hämähäkkimiehen käsikirjoittaja-toimittaja Stan Leen kanssa Amazing Fantasyn numerossa 15 elokuussa 1962 ja jatkoi Hämiksen piirtämistä tämän ensimmäisen oman The Amazing Spidermania 1–38 ja Hämiksen vuosijulkaisuissa The Spiderman Annual 1–2 (jotka olivat tavallisia lehtiä paksumpia) ja noin vuoden päästä Hämähäkkimiehen luonnista he loivat Tohtori Oudon Strange Talesin numerossa 110 heinäkuussa 1963 ja hän piirsi useita Hulk-tarinoita kuten Hulkin ensimmäisen lehden viimeisen numeron 6 maaliskuussa 1963 ja jatkoi Hulk-tarinoiden piirtoa Tales To Astonish lehden toista tarinaa numeroissa 60–67. Stan Leelle ja Steve Ditkolle syntyneen riidan seurauksena hän erosi Marvelilta The Amazing Spidermanin numeron 38 jälkeen.

Marvelin jälkeen Steve Ditko jatkoi työtään Charltonilla hahmojen kuten Kapteeni Atomin, Blue Beetlen ja oman Killjoynsä kanssa. DC:llä hän aloitti työnsä heinäkuussa 1968 ja lopetti huhtikuussa 1969 mutta keksi kuitenkin Creeperin ja muita hahmoja tuona lyhyenä aikana.

Hän palasi DC:lle 1970-luvun puolivälissä keksien Shaden, Muuttuvan Miehen jonka ura ei kestänyt kauan.

Vuonna 1979 Ditko viimein palasi Marvelille ja jatkoi Machine Mania Jack Kibyn jälkeen loi Speedballin ja pirsi mm. Captain Universea ja Speedballin omaa sarjaa ja muita Marvelin hahmoja kuten numeron Hulkia ja Daredeviliä. Hän jatkoi piirtämistä ja kirjoittamista pienempien julkaisijoiden leivissä. Ditko elää nykyään New York Cityssä työskennellen yhä sarjakuvien kimpussa. Steve Ditko voitti Jack Kirby Hall Of Fame -palkinnon vuonna 1989.

(Mukaan Wikipedia.)

Käsikirjoittaja:


Kollegat ammunta:

Tilda Swinton Rachel McAdams Mads Mikkelsen Marvel Studios Scott Derrickson Benedict Cumberbatch Thomas Dean Donnelly Joshua Oppenheimer Jon Spaihts C. Robert Cargill

Arkki: Steve Ditko Elokuvat Kiao: 1

elokuvat.kiao.net Kaikki elokuvat video