Thomas Keneally

Thomas "Tom" Michael Keneally (s. 7. toukokuuta 1935 Sydney, Uusi Etelä-Wales, Australia) on australialainen kirjailija. Hänelle myönnettiin vuonna 1983 Order of Australian ritarikunnan arvonimi Officer (AO).

Keneally on valmistunut St Patrick's Collegesta ja opiskellut myöhemmin St Patrick's Seminaryssa. Alun perin hänestä oli määrä tulla katolinen pappi mutta hän jätti seminaarin kesken. Hän pääsi opettajantyöhön Sydneyiin ja luennoi Uuden Englannin yliopistossa vuosina 1968–1970.

Keneallyn tunnetuin romaani on vuonna 1982 ilmestynyt Schindler's Ark (myöhemmin julkaistu nimellä Schindler's List, suomeksi Schindlerin lista, suom. Kaija Kauppi, Gummerus, 1984), josta hän sai vuonna 1982 Booker-palkinnon. Teoksesta on tehty myös elokuva Schindlerin lista (1993), joka toi ohjaaja Steven Spielbergille hänen ensimmäisen Oscar-palkintonsa. Keneallyn muita palkittuja teoksia ovat Bring Larks and Heroes ja Three Cheers for the Paraclete (Miles Franklin Award).

Kotimaassaan Australiassa hän on herättänyt keskustelua 2005 julkaistulla teoksella The Commonwealth of Thieves, jossa hän historiallisiin tosiasioihin perustuen valottaa Sydneyn syntymistä tavalla, josta kaikki hänen maanmiehensä eivät ole olleet tietoisia, saatikka yksimielisiä.

Keneally kuuluu järjestöön, joka kannattaa Australian muuttamista tasavallaksi.

(Mukaan Wikipedia.)

Käsikirjoittaja:

  • Schindler's List
    1993, Suomi release: määrittelemätön

Kollegat ammunta:

Ralph Fiennes Liam Neeson Ben Kingsley Steven Spielberg Caroline Goodall Amblin Entertainment Steven Zaillian Universal

Arkki: Thomas Keneally Elokuvat Kiao: 1

elokuvat.kiao.net Kaikki elokuvat video