George A. Romero

George A. Romero

George Andrew Romero (s. 4. helmikuuta 1940) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja. Hänen tunnetuimmat elokuvansa ovat modernin kauhun ehkä merkittävin elokuva Elävien kuolleiden yö sekä sen kolme jatko-osaa Dawn of the Dead, Elävien kuolleiden päivä ja Kuolleiden valtakunta.

Romero syntyi New Yorkissa vuonna 1940 ja myös vietti siellä koko nuoruutensa, kunnes hän pääsi opiskelemaan arvostettuun Carnegie Mellon -yliopistoon Pennsylvaniaan. Valmistuttuaan taiteen maisteriksi Romero sai töitä mainoskuvaajana ja samalla keräsi rahaa suunnittelemaansa elokuvaa eli Elävien kuolleiden yötä varten. Romero sai kokoon 100 000 Yhdysvaltain dollaria ja ryhtyi kuvaamaan elokuvaa yhdessä John Russon kanssa. Elokuva saatiin valmiiksi vuonna 1968 ja se kertoi ryhmästä ihmisiä, jotka pakenevat henkiin heränneitä kuolleita vanhaan kartanoon. Päästyään teatterilevitykseen se aiheutti valtavan mediakohun. Tämä johtui siitä, että Elävien kuolleiden yö hylkäsi perinteisen kauhuelokuvan käytänteet tyystin. Ensimmäistä kertaa kauhuelokuvan historiassa sankari on musta mies ja eikä tarina pääty onnellisesti, sillä kaikki päähenkilöt kokevat hyvin ikävän kuoleman. Elävien kuolleiden yö rikkoi runsaasti elokuvan tabuja kuten äidinmurhan, kannibalismin ja ruumiiden kunnioittamisen. Romero tuli myös aloittaneeksi kokonaan uuden genren eli zombie-elokuvat. Tosin zombeja oli esiintynyt elokuvissa jo 1940-luvulla, mutta silloin ne olivat voodoon avulla henkiinherätettyjä orjia. Romero teki niistä verenhimoisia petoja ja siirsi ne länsimaiseen kulttuuriympäristöön.

Elävien kuolleiden yön jälkeen Romerolle sateli työtarjouksia Hollywoodista, mutta hän hylkäsi ne. Romero uskoo, että Hollywood tuhoaa ohjaajien luovuuden. Seuraavina vuosina hän ohjasi pienen budjetin elokuvia kuten There's Always Vanilla (1971), Kaikki saastuneet tuhotaan (1973) ja Martin (1977). Ne eivät saaneet samanlaista huomiota kuin Romeron esikoiselokuva, mutta löysivät oman vankan kannattajakuntansa ja Romero säilytti taiteellisen vapautensa. Vuonna 1978 Romero palasi zombie-teemaan Elävien kuolleiden yön jatko-osalla Dawn of the Dead, josta on muodostunut Romeron suosituin elokuva. Romero lisäsi väkivaltaa reilusti, mutta toi zombie-elokuvien maailmaan myös huumorin. Dawn of the Dead filmattiin kahden miljoonan Yhdysvaltain dollarin budjetilla, mutta se toi lipputuloja yli 40 miljoonaa dollaria. Elokuvaa kuvattiin öisin.

Romero on kauhukirjailija Stephen Kingin ystävä (King itse on näytellyt sivuosissa omiin kirjoihinsa perustuneissa elokuvissa, joista mm. Creepshow.) ja Romero onkin ohjannut kaksi elokuvaa Kingin käsikirjoituksen pohjalta: Creepshow vuonna 1982 ja Pimeä puoli vuonna 1993. Dario Argento on toinen Romeron tärkeä yhteistyökumppani. Vuonna 1985 Romero ohjasi Dawn of the Deadin jatko-osan, Elävien kuolleiden päivän, joka on saanut trilogiasta vähiten huomiota. Se on trilogian synkin ja raain osa. Romero vietti hiljaiseloa lähes koko 1990-luvun, mutta viime vuosina hän on jälkeen alkanut työskennellä aktiivisesti. Zombi-elokuva sarjan neljäs osa Kuolleiden valtakunta ilmestyi 2005. Tällä hetkellä Romero työstää uutta projektia Stephen Kingin kanssa, joka kantaa nimeä The Girl Who Loved Tom Gordon.

(Mukaan Wikipedia.Automaattinen kuvan. Sukupuoli: Mies)

Johtaja:

  • Survival of the dead
    2009, Suomi release: määrittelemätön

Käsikirjoittaja:

  • Survival of the dead
    2009, Suomi release: määrittelemätön

Kollegat ammunta:

Devon Bostick Julian Richings Athena Karkanis Richard Fitzpatrick Blank of the Dead Productions

Kirjoita George A. Romero

Arkki: George A. Romero Elokuvat Kiao: 2

Ei kommentteja on George A. Romero


elokuvat.kiao.net Kaikki elokuvat video